Balatongyörök és környéke

A falu a Balaton-felvidéki borvidék része, így a kirándulni vágyók mellett a gasztronómia szerelmesei is megtalálják a tökéletes programokat. Emellett a közelben remek éttermek, családias ízek fogadják. 

Afrika múzeum

Afrika múzeum

A település határában található az Afrika múzeum, mely minden korosztály számára tartogat élményeket, látnivalókat.

Legelésző zebrák és maszáj kunyhók a tipikus balatoni tájban: ez a kép fogadja, amikor a Balatonederics és Balatongyörök között található múzeum közelébe ér. Ha megvette a jegyet, eldöntheti, hogy először az egzotikus és hazai állatseregletet csodálja meg, vagy az alapító, Dr. Nagy Endre Afrika-kutató és neves vadász trófea- és néprajzi gyűjteményét. Ez utóbbit akkor is érdemes megnézni, ha egyébként nem rajong a vadászatért. Ha nem tud választani, az sem probléma, mert kedvére mászkálhatsz a kafferbivalyok, dromedárok, stb. karámja és a múzeum között.

Festetics-Kastély Keszthely

A Festetics-kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. Építése még a 18. század közepén kezdődött el, ám csak az 1880-as években, nagyszabású átépítés és bővítés után nyerte el végleges formáját.

A Festetics család Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családja. A horvátországi származású család a 17. századtól él Magyarországon, 1739-től Keszthelyen. Ekkor szerzi meg Festetics Kristóf (1696–1768) a keszthelyi birtokot és tartozékait, és az uradalmat választja birtokai központjának. Jelentős érdeme a kastély felépítése, ugyanakkor emellett sebészorvost és mestereket hozat a városba, valamint gyógyszertárat és uradalmi kórházat létesít.

Festetics-Kastély Keszthely
Hévízi-tó

Hévízi-tó

A Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Terület legismertebb látványossága a Hévízi-tó vagy Hévízi-gyógytó. A tó 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyhatású meleg-vizes tava.

Ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó, amelyet a 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30–40 ezer liter vízhozammal 38 °C-os víz táplál. A Keszthelyi-fennsík nyugati lejtője mentén, a Hévízi-völgyben található, Hévíz városa mellett.

Kis-Balaton

A Kis-Balaton a Balatontól délnyugatra fekvő, természeti és kulturális értékekben gazdag tájegység, amelynek jelentős része védettséget élvez

A terület a Zala folyó torkolatvidéke, amely mindig mocsaras, jelentősen ingadozó vízszintjéről nevezetes vidék volt. A Kis-Balaton olyan jelentős élővilággal (növényzet, hal- és főleg madárvilág) rendelkezik, hogy a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, főkén a vízimadarak élőhelyéről született Ramsari egyezmény hatálya alatt áll.

Kis-Balaton
Sümegi vár

Sümegi vár

Sümeg vára a Balaton-felvidék nyugati részén, a környező tájegységből kiemelkedő magányos hegycsúcs tetején található. A háromosztatú erődítmény magja az 1260-as években épült öregtorony alsó szintje.

A fellegvár falai egy évszázaddal később készültek el, majd a 15. század folyamán a vár előtti fennsíkot is erős, magas védőfallal vették körül. A vár állandó kiállításokkal, látnivalókkal várja a turistákat.

Káli-medence

A Káli-medence, régiesen Kállai-medence a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Zánkánál kezdődik és Balatonrendes illetve Ábrahámhegy közelében az Örsi-hegy határolja.

Az itt húzódó hegyvonulat vörös homokkőből van, sok hegyet azonban bazalttakaró borít. A szél évmilliók alatti munkájának állítanak emléket a kőtengerek, ami Kővágóörs, Szentbékkálla, Salföld, s Kisörs térségében figyelhetők meg. A hatalmas, a szél által lecsiszolt kövek egyedülálló látványt nyújtanak. Északi részén a Fekete-hegy nyúlik el, a déli szegélyétől már nincs messze a Balaton.

Káli-medence
Badacsonyi borvidék

Badacsonyi borvidék

A Badacsonyi borvidék a Dunántúl közepén, a Balaton északi partjának nyugati részén, a Badacsony környékén található. Területe 1600 hektár.

Talaja bazalt alapon pannonagyag, pannonhomok, lösz. Éghajlata enyhe, kiegyenlített, magas páratartalommal. A Balaton közelsége miatt a déli lejtők a vízfelületről visszaverődő napfényt is élvezhetik, így nagyon kedvező mikroklíma alakult ki, mely természetes csemegebor készítésére ad lehetőséget.

Liliomkert Termelői Piac

A piac társulata Káptalantótiban egész évben, minden vasárnap szeretettel vár. Látogatóként 9 és 12 óra között érdemes érkezni, annak érdekében, hogy a legtöbb portékát találja.

A kosarakban takarózó tepertős, sajtos pogácsákat, a halomban illatozó köménymagos kifliket, a kemencéből gőzölögve kiforduló tejfölös kenyérlángost meg kell kóstolni! A piac célja a békebeli piacozási szokások életre keltése. Minden vasárnap várjuk a Káli-medencében, a Balaton-felvidéken, közel a tavasbarlangjáról híres Tapolcához, közel a Balatonhoz, közel a Badacsonyhoz, közel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park nevezetességeihez.

Liliomkert Termelői Piac

Kapcsolat és foglalás

Amennyiben szállásunk felkeltette érdeklődését, szeretettel várjuk megkeresését telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is. Keressen minket bizalommal! H-8313 Balatongyörök, Kossuth u. 23-25.

info@villagracia.hu
+36 30 719 1950